My, lidé 21. století žijeme v informační společnosti. To, dle obecně přijímané definice znamená, že naše společnost je úzce propojena s informačními a komunikačními technologiemi a to až do takové míry, že se tím mění společnost samotná. (1)

Díky našemu úzkému propojení s informační infrastrukturou a informačními technologiemi neustále generujeme, ať už vědomě, nebo nevědomě ohromné množství dat a informací - jdeme do kavárny s našim smartphonem v kapse. Telefon sleduje naši polohu podle GPS. Sedneme si v kavárně a připojíme se k wifi - někam se uloží název našeho zařízení, operační systém, jeho verze, veřejná IP adresa a spousta dalších informací. Zaplatíme kreditní kartou - další elektronická stopa. Odejdeme z kavárny a jdeme do NTK do práce, kde si otevřeme kartou - elektronická stopa... 

Problém není v tom, že tyto informace generujeme, problém je v tom, jak je s nimi nakládáno

A upřímně... ne moc dobře. Viz:

Software, co Vám krade informace je všude. Ve vašem telefonu, ve vašem počítači (za předpokladu, že používáte Windows, či Maca, Microsoft a Apple musí sdílet vaše osobní informace minimálně s americkou vládou, kvůli tzv. Patriot aktu...), Váš prohlížeč to nejspíš dělá taky... Amazon? Ano. Google? Určitě. Facebook? Rozhodně ano. 

Zdá se, že ztráta soukromí je nevyhnutelná, že žijeme v nějaké ošklivé, distopické budoucnosti, jenom bez těch létajících aut, hoverboardů a zářivě kyberpunkové estetiky. 

Realita ale naštěstí není tak hrozná. Existují alternativy, jak se před všudypřítomným sledováním bránit, nebo ho alespň z velké míry omezit. Nejúčinějším způsobem obrany je použití takzvaného otevřeného a svobodného software (Free Open Source Software - zkratka FOSS), tedy software, který je zdarma a má otevřený zdrojový kód. Jedině tak si můžete být na 100% jisti, že s vašimi informacemi není nakládáno jinak, než jak jste zamýšleli, protože kdokoliv se může podívat na to, jak daný program funguje a věřte, že pokud by někde v otevřeném software byla nějaká klička, která umožňuje sdílení soukromých dat, přišlo by se na to a byl by z toho poměrně skandál.

Další důležitá zásada, na kterou je třeba pamatovat je, že Zdarma neznamená vždy zdarma. Například Google nabízí fantasticky nabitý email. 15 GB schránku na základní úrovni zdarma. Datové úložiště, editor dokumentů, překladač, vyhledávač... to všechno zadarmo... No, nedělá to pro dobro lidstva, dělá to proto, že za veškeré služby Googlu platíte svými daty, které on pak prodá tvůrcům reklam, aby byly reklamy lépe cíleny přímo na Vás a Google vydělal více peněz na svém Google AdSense... Jediný software zdarma, kterému lze věřit je ten s otevřeným kódem.

(1) https://wikisofia.cz/wiki/Informa%C4%8Dn%C3%AD_spole%C4%8Dnost

Naposledy změněno: středa, 7. září 2022, 09.58