Pokud jste si změnili svůj výchozí prohlížeč, stále ještě pravděpodobně používáte Google jako svůj vyhledávač. A já se Vám vůbec nedivím. Vždyť Google je nejlepší! A v tom je v podstatě jádro problému. Kdyby byl Google průměrný, nebo dokonce podprůměrný vyhledávač, nikdo by mu nevěnoval pozornost a jeho sběr dat by vyšel naprázdno (ehm, ehm, Bing, ehm, ehm). Čím větší je síť, tím těžší je ji opustit... Googlovské vyhledávání dosáhlo takové kvality, že tvoří v podstatě monopol a na Googlu a jeho vyhledávání dnes závisí většina globální ekonomiky. (Lambert 2018).

StartPage

Existuje ale vyhledávač, který spojuje soukromí uživatelů s dokonalostí Google algorytmů. Tímto vyhledávačem je Startpage a funguje jako proxy server mezi uživatelem  a Googlem. Uživatel zadá dotaz do Startpage, ta daný dotaz pošle přes své servery do serverů Googlu, Google dotaz zodpoví a odešlou odpověď zpět uživateli, kterým je ale Startpage. Tím pádem na sebe Startpage přitáhne všechny sledovací prvky Googlu, fingerprint, cookies, procházené stránky atd., ale nic nezjistí. Mezitím Startpage odešle indexované stránky z Google vyhledávání zpět uživateli. Viz schéma.

Schéma fungování search enginu Startpage

Pokud se obáváte o legalitu toho všeho, pak vězte, že vše je naprosto legální a že se jedná o zcela legitimní praktiku, kdy Startpage platí Googlu za využívání jejich vyhledávače. Sám své financování získává ze zobrazování reklam, které jsou však etické a zobrazují se uživatelům POUZE na základě jejich aktuálně zadaných klíčových slov. Žádné nahlížení do historie, žádná složka na vzdáleném serveru s uloženými daty o prohlížení...

Startpage samotný žádná data neuchovává a jakmile je zavřena záložka s výsledky dotazu, tím to končí a všechna data jsou ze Startpage serveru smazána.

Jediný problém, který ve Startpage spatřuji je, že neexistuje možnost ověření, že to, co říkají je pravda. Nebo jinak - nejedná se o software s otevřeným zdrojovým kódem.

NENÍ open source!

Je ale i tak velice dobrý a já jsem se mu rozhodl se svými daty důvěřovat. Rozhodně víc, než Googlu samotnému...

SearX

Pokud jste opravdu velcí fanoušci otevřeného software, nebo ve Vás Startpage z jakéhokoliv jiného důvodu nevyvolává důvěru, SearX, další Holandský vyhledávač, by měl uspokojit vaši potřebu soukromí.

SearX je opět další proxy server, který si bere výsledky Googlu(a Wikipedie a dalších vyhledávačů) a vrací uživateli pouze stránky s tím, že veškeré sledovací prvky odstíní sám na sebe. Tentokrát má ale otevřený zdrojový kód a je vyvíjen komunitně. Oficiální github zde.

Bohužel poté, co jsem searX chvíli zkoušel se ukázalo, že Google jej blokuje a tak jediné, co zvládne vyhledat je Wikipedia, případně pokud má uživatel štěstí, tak i jedny oficiální stránky...

Na co ale funguje dobře, je vyhledávání souborů a multimediálního obsahu.

DuckDuckGo

Americký vyhledávač s uzavřeným zdrojovým kódem. Snaží se velmi dbát na soukromí, ale bohužel, minimálně kvůli sídlu v USA musí sdílet informace o svých uživatelích minimálně s americkou NSA a dalšími složkami vlády USA.

Bohužel kvůli jinému řazení klíčových slov a jiným algorytmům, než je geniální PageRank od Googlu, je poměrně náročné tento vyhledávač používat - budete muset vynaložit větší úsilí na to, abyste získali horší výsledky. Tento vyhledávač jsem zkoušel hodně, ale bohužel jsem se z frustrace přešel zpět na Google, než jsem asi o tři dny později objevil Startpage.

NENÍ open source!

Naposledy změněno: pátek, 4. října 2019, 13.09