S e-maily zdarma je problém... Buď mají nízkou funkcionalitu a malé úložné kapacity, protože nemají peníze na provoz, nebo jim platíte jinak, než penězi. Třeba v případě Googlu - daty. V právech použití Gmailu je odstavec, který Googlu zajišťuje právo na ukládání všech přijatých i odeslaných mailů do jejich (technicky "vaší") mailové schránky. To, že tyhle maily poskytují NSA, která je skenuje a na základě klíčových slov hledá potenciální hrozby terorismu už je jenom detail... To nejhorší je, že vaše soukromé informace může prodávat dál (Google, ne NSA)...

Existuje však několik e-mailových klientů, kteří jsou buď přístupné zdarma, nebo za drobný tarifní obnos a umožňují Vám a vašim blízkým  bezpečně komunikovat bez toho, aby si vaše zprávy četl prodejce praček, nebo cizí vláda.

Dismail

Emailový klient od skupiny kryptoanarchistů z Holandského disroot. Otevřený zdrojový kód, šifrování zpráv  přes OPGP(viz https://www.openpgp.org/), 2GB úložného prostoru a další funkce, které byste od mailu čekali. Je zdarma. Umožňuje self-hosting (emaily se budou ukládat na Vašem serveru, takže máte plnou kontrolu nad tím, co se s nimi děje) a je vyvíjen komunitou. Pokud chcete bezpečný email a dáváte přednost soukromí před absolutním pohodlím, tak je dismail skvělá volba.

Disroot (celá organizace) získává peníze z etického hostingu serverů a z darů dobrovolníků všude po světě.

ProtonMail

Výborný emailový klient, který klade důraz na velkou bezpečnost a soukromí svých klientů. Je původem ze Švýcarska a zde sídlí i jejich servery, takže díky tomu nemají povinnost předávat informace o svých klientech komukoliv na světě.

Je to pohodlný, bezpečný a moderní email. Základní úroveň je zdarma a poskytuje 500 MB datovou schránku. Pokud budete tarifně platit 4 eur měsíčně, získate navíc možnost používat svoji vlastní doménu, další 3,5 GB datové schránky, 25 aliasů a další věci. Pokud byste ale chtěli placený email, další možnosti jsou pro Vás lepší a levnější.

Financování získává Proton z hostingu placených verzí svého emailu a také z hostingu velice kvalitní ProtonVPN.

NENÍ open source!

Posteo

Posteo je  e-německýmailový klient, který spojuje etiku s ekologií. E-mailová schránka vás zde bude stát 1eur měsíčně. Nabízí skoro stejné podmínky jako dismail (2GB úložného prostoru v základu, šiforvaná schránka, navíc je kalendář (zašifrovaný)) ale má o něco přívětivější uživatelská rozhraní. Co také zní lákavě je kombinace etiky s ekologií, protože na provoz jejich serverů je používána 100% energie z obnovitelných zdrojů.

Mailbox

Podobně jako Posteo, jedná se o etický, placený emailový klient, poháněný ekologickou energií, s měsíční cenou 1eur. Nabídka v základním balíčku je v podstatě stejná, až na základní cloudové úložiště, které umožňuje ukládat 100MB dat (dá se zvětšit za poplatek).

Startmail

E-mailový klient od Google-proxy Startpage. Na celém seznamu je vůbec nejdražší, ale nabízí opravdu hodně funkcí. Kalendář, adresář, aliasy, vlastní doménu, 10 GB úložného prostoru, šifrování, online podporu, propojení se serverem, self-hosting (nutno mít bussiness email). Bohužel cena, která se blíží $5 na měsíc je opravdu vysoká (je zde ale možnost vyzkoušet na měsíc zdarma...)

NENÍ open source!

Naposledy změněno: středa, 2. října 2019, 15.09