Pokud máte telefon s Androidem a v kurzu jste došli až sem, možná si začínáte uvědomovat jistý drobný problém... Mobily s Androidem mají VELMI úzké propojení se službami Googlu do takové míry, že je s výchozím nastavením nejde odinstalovat, ani deaktivovat. Většinou ani nemáte možnost telefon používat, pokud nemáte účet na Googlu...

Pokud chcete radikální řešení, můžete buď odinstalovat Google Android a nainstalovat nějaký "čistý" Android (tedy bez Googlu, jenom jako druh Linuxu) - například LineageOS, nebo /e/, nebo jít a koupit si klasický, tlačítkový telefon bez operačního systému (Nokia začala opět vyrábět 3310, aktualizovanou pro rok 2019...).

Pokud ale chcete méně radikální řešení, možnost tu je taky. Co budete potřebovat je stáhnout a nainstalovat si externí repozitář F-Droid, který obsahuje POUZE otevřený software a umožňuje Vám instalaci aplikací a balíčků bez Googlu a sledování ze třetí strany. Díky tomu můžete nainstalovat aplikace, které Vám umožní se od odstřihnout od závislosti na Googlu, případně si nainstalovat a nastavit štíty, které znemožní sledování Vašeho telefonu blokováním sledovacích prvků, případně posíláním falešných dat, které zamazávají Vaši digitální stopu.

Po instalaci F-Droidu se nám otevírá celý nový svět etických aplikací zdarma. Co určitě doporučuji nainstalovat je open source VPN Blokada, která ochrání váš telefon před sledováním z internetu.

Opravdu silně doporučuju F-Droid nainstalovat a najít si ty open source balíčky, které sednou právě Vám.

A pokud byste někdy chtěli ještě víc balíčků, můžete najít aplikace, které Vám umožnují instalovat balíčky přímo z oficiální Linuxových repozitářů. Napříkad ArchPackages.

Jak nainstalovat F-Droid

-Otevřeme si stránku F-Droid, buď na telefonu, nebo na PC.

-Pokud jsme otevřeli přes PC, oskenujeme QR kód, uložte si soubor .apk a jeho otevřením v průzkumníku souborů v telefonu jej nainstalujte.

-Pokud jsme otevřeli přímo v telefonu, klikněte na "download", soubor .apk uložte a nainstalujte.

To je vše. Užijte si kousek svého soukromí zpět.

Naposledy změněno: pondělí, 25. května 2020, 10.57