První věc, kterou si musíte pamatovat je: There is no cloud.

Cloudy jsou prostě vzdálené servery, které řídí obří superpočítače. Pokud máte data na cloudu, nikdy si nemůžete být jistí, co se s nimi přesně děje. Proto byste se měli vyhýbat používání cloudových serverů, co se týče nahrávání soukromých a citlivých dokumentů, fotek a dalších souborů.

Cloudy jsou ale obecně velmi skvělá věc, pokud pracujete na více počítačích, nebo potřebujete sdílet velké objemy dat rychle...  Neříkám, že bychom se cloud computingu měli úplně vzdát, ale myslím si, že bychom si měli velmi pečlivě vybírat, komu svěříme jaká data a zdali jim můžeme důvěřovat.

GitHub

Úžasná platforma, pokud pracujete jako programátor, datový analytik, návrhář webů, sazeč, typograf, kreativec, copywritter, spisovatel... Prostě pokud si někam příhodně potřebujete uložit něco, založeného na formátu prostého textu, není lepšího místa než GitHub.

GitHub byl sice postaven pro vývojáře, s myšlenkou volného sdílení počítačových programů pomocí veřejných repozitářů, ale od ledna 2019, kdy ho odkoupil Microsoft (který se velmi usilovně snaží "nebýt ten zlý" a v posledních letech hodně investuje do rozvoje open source - GitHub zůstává zdarma a otevřený) navíc nabízí neomezené soukromé repozitáře pro všechny uživatele bez rozdílu.

Microsoft financuje provoz Githubu skrze poskytování řešení IT řešení pro velké firmy, hosting na svých serverech, provozu platformy Azure a poskytování HW a SW podpory pro ni.

Disroot, Posteo, Mailbox...

Většina etických mailů, o kterých jsme mluvili v předchozí sekci nabízí i přidružené cloudové servery.

Ty už jsou placené a z jejich provozu získávají tyto firmy větší část svých příjmů (tu menší část skrze komunitní dary).

Self-hosting

Zdaleka nejlepší řešení je neukládat svoje data na cizí počítače, ale na ty svoje. Tohle se týká zejména malých a středních firem, ale i šikovný jednotlivec může spojit několik počítačů dohromady a vytvořit si dedikovaný serverový cluster. Self hosting je to vůbec nejlepší řešení, neboť máte totální kontrolu nad svými daty. Vhodné je to ale spíš pro schopnější jedince, co se vyznají v IT. Na tomto místě musím složit poklonu IT oddělením NTK, kteří v tomto směru dělají úžasnou práci.

Pokud byste chtěli jednoduché samohostování serveru doma, podívejte se na platformu NextCloud, která právě toto umožňuje.

Mega

Vyvinut z největšího warez repozitáře na světě, bývalá společnost MegaUpload (dnes už jen Mega) se vrhla na bezpečný cloud computing. Jejich datové servery jsou nedobytné. Použití hashováni sh-512 a minimální délka hesla 64 znaků dělá proces proniknutí do Vašeho účtu prakticky nemožný úkol. Výchozí velikost schránky je 50 GB a dá se různými způsoby navýšit.

NENÍ open source!

Mega je financováno z prémiových verzí účtu, nabízejících další úložné prostory pro data.

Naposledy změněno: pátek, 4. října 2019, 13.13